terug naar overzicht

Wintersprookje

Øystein Johansen | De Nieuwe Oost

Deze voorstelling is ook onderdeel van onze Buurtgenoten series.
Klik hier voor meer informatie.

Wintersprookje
Een verhaal over afgronden en waanzin
‘Perfection belongs to narrated events, not to those we live.’
Primo Levi, The Periodic Table

‘Omdat ik ook maar een lichaam was, was ik ook alleen darmen en water en klopte er een hart in dit alles, ik was niet gebeiteld van steen of beton. ik was een van hen die ervan droomt om dichtbij te zijn, over warmte, over begrijpelijke en ongrijpbare woorden, zolang ze maar leuk waren. Ik was iemand die ernaar verlangde in een gat te komen waar iets speciaal op me wachtte .’ 
Uit Een wintersprookje van Jan Roar Leikvoll

Wintersprookje is een monoloog die zich afspeelt in een werkkamp. In dit kamp dat volledig geïsoleerd is van de buitenwereld; ontmoeten we HIJ. HIJ is wanhopig op zoek naar liefde en genegenheid in deze verschrikkelijke omgeving. Op zijn zoektocht struikelt hij over kindermishandeling, moord en verkrachting. Ondertussen probeert hij zo hard om schoonheid voor zichzelf te creëren dat HIJ de wreedheid van zijn daden niet ziet.

Wintersprookje is een verhaal over wat de mensheid is en wat het betekent om te proberen te overleven in een dystopische realiteit. Een wereld waar je geen sprankje hoop ziet en je naar extreme middelen moet grijpen om je eigen situatie logisch te verklaren. Het is een verhaal over uiterlijke en innerlijke realiteit en over hoe beide zich kunnen dissociëren wanneer ze worden geconfronteerd met extreme situaties. Hoeveel wreedheid kan een mens hanteren? Hoe kan grimmigheid mooi worden? En kunnen we omwille van de liefde doden?

Over Øystein Johansen

Øystein Johansen maakte samen met De Nieuwe Oost eerder Someone or Other en B&K Forever. In zijn voorstellingen uit hij zijn fascinatie voor isolatie en menselijk instinct. Door onduidelijke bewegingen en impulsieve reacties te vermijden, gebruikt Johansen specifieke beperkingen en frames voor de impulsieve beweging van zijn performer.

Zijn werk is niet alledaags. Het is intelligent en komisch, maar van de absurde en angstaanjagende soort.
Top Naeff jury
Wintersprookje
Wintersprookje
regie Øystein Johansen
met Marius Mensink
tekst Kristian Lykkeslet Strømskag
gebaseerd op Vintereventyr
van Jan Roar Leikvoll
vertaling Marianne Molnaar
productie Bunnyhead Productions & De Nieuwe Oost
terug naar programma