terug naar overzicht

Thuis, ontheemd #2

Rajae El Mouhandiz

Thuis, ontheemd  #2
Een ontwapenende muziektheatervoorstelling over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen, met storytelling, muziek en video.

Nieuwe maker en artistieke duizendpoot Rajae El Mouhandiz voert je in haar eerste solovoorstelling mee naar bijzondere plekken en momenten in haar leven met verhalen, muziek en prachtige beelden.
Rajae gaat voorbij de cultuurclash, vertelt openhartig over haar leven en neemt je mee in haar verrassende en genuanceerde kijk op de wereld.

In Thuis, Ontheemd #2 brengt Rajae een ode aan de vrouw aan de hand van 17 inspirerende voorbeelden van over de hele wereld. We maken óók kennis met de jonge Rajae, die als baby vanuit Marokko in een flat in Amsterdam Osdorp terecht komt en op haar vijftiende huis en haard verlaat om artiest te worden. We ontmoeten haar moeder Habiba en haar Nederlandse adoptieoma Mia. Habiba scheidt in 1982 van haar man, ondanks dat het voor de wet en door haar familie verboden is. Maar dan komt ze erachter dat vijf kinderen opvoeden in een vreemd land misschien wel een onmenselijk grote opdracht is. Oma Mia heeft het wel gezien bij de hockey en de Rotary en besluit taalles te gaan geven aan analfabeten, waardoor zij de kleine Rajae ontmoet en zich met de beste bedoelingen over haar ontfermt.

Biografie

Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Ze maakt Maghreb pop, soul, jazz, bracht de albums Incarnation, Hand of Fatima, de EP Watani en de single Gracefully uit. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Een televisie versie van deze talk, maakte zij voor KRO Recht uit het Hart. Rajae initieerde vanuit Ierland en New York de theaterproductie Hijabi Monologen NL. Deze werd door Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C. Sinds 2017 is Rajae opgenomen in de nieuwe makers regeling van het Fonds Podiumkunsten. In 2017 maakte zij onderzoeksvoorstelling Thuis, Ontheemd. Rajae is de afgelopen negen jaar achtereen vanwege haar bijdrage in de kunsten geplaatst op de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld en is een Ariane de Rothschild Fellow.

Deze voorstelling is onderdeel van de Salaam serie

In de Salaam serie ziet u toneel- en cabaretvoorstellingen van theatermakers en schrijvers van over de hele wereld van Syrië tot Rusland. U ziet o.a. voorstellingen van Nasrdin Dchar, Ali B., Abdelkader Benali en de powervrouwen uit Melk & Dadels. Net als bij de Moksi Patu kunt voor slechts € 7 mee-eten met de maaltijden. De maaltijd is altijd halal. Bij de meeste voorstellingen organiseren wij een inleiding, nagesprek of meet en greet exclusief voor de deelnemers aan deze serie.

Thuis, ontheemd  #2
Thuis, ontheemd  #2
Thuis, ontheemd  #2
Thuis, ontheemd  #2
Thuis, ontheemd  #2
Spel Rajae El Mouhandiz
regie Wieke ten Cate
Tekst Annet Bremen
terug naar programma