terug naar overzicht

Theater na de Dam

Filosofie in Den Haag

Dit programma is ook onderdeel van onze Superbuur serie.
Klik hier voor meer informatie.

Theater na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei gebeurd er om 21:00u iets bijzonders, niet alleen in Zaal 3, maar in heel Nederland.

Theatermakers en artiesten zetten zich  dan in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de 11e editie van Theater na de Dam spelen gelijktijdig meer dan 100 voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Speciaal voor Theater na de Dam stelt bij ons in Zaal 3, Filosofie in Den Haag het programma samen.

Filosofie in Den Haag

Op deze bijzondere avond verzorgt Filosofie in Den Haag een lezing en deze wordt gegeven door filosoof Ivana Ivkovic. In haar lezing gaat ze in op het denken van zowel Hannah Arendt als Thijs Lijster als het gaat om menselijk handelen in complexe tijden.

Zelfs in de meest donkere tijden zijn er lichtpuntjes die niet doven. Hannah Arendt schrijft in haar essays Politiek in donkere tijden over zulke lichtpuntjes, mensen die juist geen spreekbuizen van de tijdsgeest waren, en wiens moed en helderheid van geest bleef schijnen – Bertold Brecht, Rosa Luxemburg en anderen. Maar hun licht was ondanks henzelf wat onzeker en zwak, niet helemaal bij machte om de duisternis om hen heen te verdrijven. Zij blijven flikkeringen in het duister. Wij hebben de wereld nodig, volgens Arendt, daar bedoelde ze een vrije en open sfeer mee waarin wij kunnen spreken en handelen. Wat blijft er over als de wereld verdwijnt?

Onze tijden zijn – gelukkig – niet zo donker. Onze wereld is niet verdwenen en wij hebben juist veel vrijheid. Maar onze wereld is onoverzichtelijk, en wij worden daardoor op onszelf teruggeworpen, schrijft Thijs Lijster in zijn Grote vlucht inwaarts. Het gevaar is dat wij daarom de geschiedenis zien als iets dat ons overkomt, en ons terugtrekken in ons private sfeer. Wij willen ons met de wereld engageren, maar geloven steevast dat ‘een betere wereld bij jezelf begint’. Is dat zo, of blijkt dat een gevaarlijke misvatting?

 

Over Ivana Ivkovic

Ivana Ivkovic is in 1974 geboren in Belgrado, Joegoslavië, en sinds 1993 woont ze in  Nederland. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Haar academische werkzaamheden heeft ze altijd gecombineerd met een breed scala aan publieke activiteiten. Zo richtte ze NoWishfulThinking op vanuit de ‘missie’ om filosofie bij een breed publiek te brengen, omdat ze er van overtuigd is dat filosofie een plaats heeft – en moet hebben  – in het publieke leven.

terug naar programma