terug naar overzicht

Filosofische ontmoeting met Dieren

Nacht van de Filosofie

Op deze Werelddierendag organiseren we een avond waarin we met elkaar nadenken over onze omgang met dieren. Wat gaat goed en wat kan beter?

De Partij voor de Dieren en de Vegetarische Slager begonnen in Den Haag aan hun opmars en zijn hier niet meer weg te denken. Den Haag lijkt een goede bakermat te zijn om richting te geven aan hedendaagse vragen over onze omgang met dieren. Want die is complex. Dat er grote misstanden plaatshebben in de vleesindustrie, kan niemand ontgaan zijn. Stalbranden waarbij honderden dieren omkomen, zien we met enige regelmaat op het nieuws. De beelden van vreselijke praktijken in slachthuizen, laten niemand onberoerd. Het besef dat het zo niet langer kan, wordt steeds sterker. We houden van dieren, sluiten ze in onze harten en armen maar we eten ze ook graag. Dat maakt onze omgang met dieren complex en kan tevens confronterend zijn.

Dierfilosoof Eva Meijer (1980) vertelt vanavond over hoe zij vindt dat mensen met dieren moeten omgaan. Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof en schrijver. Begin 2016 verscheen haar boek Dierentalen, waarin ze talen van niet-menselijke dieren bespreekt, en de vraag wat taal eigenlijk is.
Vorig jaar promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de politieke stem van dieren. Recent verscheen De soldaat was een dolfijnnaar aanleiding van haar promotieonderzoek. Hierin bespreekt ze waarom en hoe we met niet-menselijke dieren kunnen gaan samenleven. Kunnen we hen als medeburgers zien of als soevereine volkeren, en kunnen we een democratie met verschillende soorten organiseren? En wat willen zij eigenlijk?

Eerst een broodje Falafel en dan...

Voorafgaand aan de lezing door sierfilosoof Eva Meijer kun bij Eva’s favoriete maaltijd eten: broodje falafel met-alles-erop-en-eraan. Dit broodje falafel is aanstaande donderdag de zogenaamde Daghap, is vegan en kost €9,50. Reserveren is gewenst en kan door even te bellen naar Zaal 3 0883565369

Filosofische ontmoeting met Dieren
Filosofische ontmoeting met Dieren
Filosofische ontmoeting met Dieren
terug naar programma