terug naar overzicht

Dubbelgangers

Ada Ozdogan | Theater RAST

Deze voorstelling is ook onderdeel van een van onze Buurtgenoten series.
Klik hier voor meer informatie.

Dubbelgangers
Een melodrama over de vrijheidsstrijd van verlamde mensen

Het is twaalf uur ’s nachts. Een vrouw, we noemen haar Judith, geeft een feest voor haar man. Zijn vrienden roken, zijn vaste actrice danst. De vrouw, Judith, sluipt haar huis uit, haar filmische veranda op. Ze klemt zich vast aan de balustrade. Ze zucht, slaat haar dikke wimpers op, de zilte zeewind laat haar haren wapperen in de mooiste epische slomo. Ze kijkt uit over een baai. Lichtjes van schepen flikkeren in de nacht, het gitzwarte water reflecteert sterren. Het is idyllisch, ja. Wanneer het licht van de vuurtoren in de verte haar verlicht, neemt ze een besluit. Ze wil alleen zijn. Ze zal weg gaan bij haar man en alleen zijn. Ze weet niet waarom, ze heeft er geen verklaring voor. Maar ze heeft het idee dat ze voor vrijheid haar redelijkheid opzij moet zetten. Ze is, vastberaden.

Dubbelgangers toont het geweld waarmee de mens zijn instincten en driften onderdrukt. Met ratio denkt de mens zich gedistantieerd te hebben van dieren. Ratio is onze verlossing. We hebben er de beschaving mee gecreëerd, de morele normen. Maar de mens is eenzaam, gevangen in zijn eigen web van morele wetten. We komen zover van onze primaire impulsen af te staan, dat we een grote eenzaamheid creëren ten opzichte van het leven dat we leiden. Als de mens zijn diepste dierlijkste identiteit niet erkent, hoe maakt hij dan nog echt contact met de ander? Is het domste wat de mens ooit heeft kunnen doen, te slim te worden om nog lief te kunnen hebben?

In een schrijnend melodrama laten schrijver Eva Jansen Manenschijn en regisseur Ada Ozdogan zien hoe de samenleving een propaganda voert voor het gemaskerd bal waarin iedereen zijn eigen identiteit moet construeren en zelfs bewaken. Gedreven door een gedeelde affiniteit met het absurde bevragen zij wat de belofte van de maakbare mens ons eigenlijk heeft opgeleverd.

Dubbelgangers. Een anti-epos

Beste nieuwe tekst 2017

Theaterkrant over Niemandsland

Een onvergetelijke voorstelling

NRC over De Rode Klauw

concept & tekst Eva Jansen Manenschijn
concept, Regie & toneelbeeld Ada Ozdogan
spel Judith van den Berg, David van Uuden, Nadia Babke
geluidontwerp Marijn Brussaard
productieleider Art Support BV Theaterproductiebureau
productie Theater RAST
artistieke begeleiding Şaban Ol
grafische vormgeving Tjade Bouma
mede mogelijk gemaakt door Lira Fonds | Amsterdams Fonds voor de Kunsten | Fonds Podiumkunsten
terug naar programma