terug naar overzicht

Dubbelgangers

Theater RAST

Dubbelgangers
Een melodrama over de vrijheidsstrijd van verlamde mensen

In een schrijnend melodrama laten schrijver Eva Jansen Manenschijn en regisseur Ada Ozdogan zien hoe de samenleving een propaganda voert voor het gemaskerd bal waarin iedereen zijn eigen identiteit moet construeren en zelfs bewaken. Gedreven door een gedeelde affiniteit met het absurde bevragen zij wat de belofte van de maakbare mens ons eigenlijk heeft opgeleverd.

Dubbelgangers toont het geweld waarmee de mens zijn instincten en driften onderdrukt. Met ratio denkt de mens zich gedistantieerd te hebben van dieren. Ratio is onze verlossing. We hebben er de beschaving mee gecreëerd, de morele normen.

Maar de mens is eenzaam, gevangen in zijn eigen web van morele wetten. Is het domste wat de mens ooit heeft kunnen doen, te slim te worden om nog lief te kunnen hebben.

Over Ada Ozdogan 

Ada Ozdogan maakt conceptueel krachtige producties met onderwerpen die in onze maatschappij een actuele politiek-maatschappelijke lading hebben. Geweld is de komende jaren haar centrale thema.

Over Theater RAST 

Theater RAST staat al twintig jaar met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit hun Turks-Nederlandse DNA reageren de makers op theatrale wijze op wat er om hen heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. RAST hanteert een scala van moderne theatervormen: van muziektheater en vertelkunst tot repertoiretoneel en klassieke libretto’s. RAST maakte eerder de toneelbewerking van Wees Onzichtbaar. De voorstelling Dubbelgangers werd in 2019 opgenomen in de top 4 van ‘Het beste theater’ NRC.

Dubbelgangers
Dubbelgangers
Dubbelgangers

De razend intelligente regie geeft de tekst in Dubbelgangers vleugels. Ada Ozdogan zet met haar riskante stijlkeuze een eindeloos boeiend schouwspel over de male gaze, identiteit, vrijheid, romantiek en liefde neer.

concept & tekst Eva Jansen Manenschijn
concept, regie & toneelbeeld Ada Ozdogan
spel Judith van den Berg, David van Uuden, Nadia Babke
terug naar programma