terug naar overzicht

Denken over voltooid leven (uitverkocht)

Filosofie in Den Haag

Filosofische ontmoeting over ‘Voltooid leven’ met filosoof en specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer
De dood is mij vergeten.
schreef oud-senator Brongersma aan zijn huisarts toen hij hem in 1998 om hulp bij zelfdoding vroeg.

Er sterven in Nederland jaarlijks ongeveer 140 duizend mensen. Ongeveer tienduizend van die overlijdens zijn ‘gepland’, door euthanasie, zelfeuthanasie dan wel zelfmoord. ‘Dat wil zeggen dat 93 procent zonder sprongetje in het graf belandt’ aldus Bert Keizer in zijn boek Voltooid, nieuw licht op een zelfverkozen dood [2018].

In Nederland groeit de levensverwachting nog elk jaar. Dat is op zich goed nieuws, maar niet voor iedereen. De kwaliteit van het leven zoals ouderen die ervaren, kan zeer verschillen. Er is een groeiende groep ouderen die hun leven voltooid acht en als gevolg daarvan een stervenswens heeft ontwikkeld. Bij wie kunnen deze mensen terecht?  Wie beslist over de uitvoering van hun laatste wens? Kun je spreken van ‘voltooid leven’?

Op maandagavond 18 maart spreekt Bert Keizer over Voltooid leven. Bert Keizer is specialist ouderengeneeskunde en filosoof. Recent maakte hij de overstap naar de Levenseindekliniek. Ook is hij columnist bij Trouw.

De maatschappelijke discussie over dit thema is actueler dan ooit. Op maandagavond 18 maart gaat filosoof en specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer dieper in op de betekenis van het begrip ‘voltooid leven’. Begin 2018 schreef Bert Keizer het essay ‘Voltooid’. “Hierin trekt Keizer van leer tegen de idee dat ‘de overheid’ euthanasie moet faciliteren bij mensen die niet aan een dodelijke ziekte lijden maar wel levensmoe zijn of hun leven voltooid achten. Hij zegt: ‘Dat zinloze bonken op de muur van de overheid om je levenseinde af te dwingen, terwijl je je maar hoeft om te keren en zie: daar is de deur waardoor je zo je graf in kunt stappen. Doe het toch lekker zelf!“ [Volkskrant 23.2.2018]. Bert Keizer prikkelt met zijn uitspraken het publiek. Hij daagt ons uit dieper na te denken over de dilemma’s rondom een zelfgekozen levenseinde van ouderen voor wie het lijden de lust tot leven heeft verdrongen.

Bert Keizer

Bert Keizer is specialist ouderengeneeskunde en filosoof. Hij is tevens werkzaam voor de Levenseindekliniek. Ook is hij columnist bij Trouw.

**EXTRA**

De avond wordt geopend door theatermaker Minou Bosua. Zij toerde samen met haar hoogbejaarde moeder (87) door de Nederlandse theaters met de voorstelling ‘Moeder mag niet dood’. Het is een voorstelling over levensdrift of het gebrek daaraan. Een voorstelling over de onvoorstelbaarheid van de dood.Kijk voor meer informatie op http://www.minoux.nl/

terug naar programma