terug naar overzicht

De dood – een gebruiksaanwijzing

Tijdelijke Samenscholing

Tijdelijke Samenscholing doet in deze voorstelling een muzikale en poëtische poging het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Ze nemen hun eigen ervaringen mee om tot een voorstelling te komen over de dood, de slaap en het puntje van je tong.
In een halfdonkere ruimte – een wachtkamer ; een voorportaal halverwege hemel en aarde- proberen twee acteurs grip te krijgen op de dood. Ze voeren hun publiek via één grote poëtische omweg en zijn voortdurend in gesprek met overleden filosofen, langs jeugdherinneringen en angstdromen, dwars door de hoogvlaktes van Tibet en de Keniaanse savanne, voorbij de poorten van de Hades tot aan de grenzen van ‘dat onontdekte land waarvan geen mens ooit terugkeert’. Gelijktijdig bezingt zanger en liedjesschrijver Stan Vreeken zijn persoonlijke worsteling met het evenbeeld van de dood – de slaap. Een worsteling die begonnen is toen de dood zich al tijdens zijn vroegste kindertijd aandiende. Tijdens een gelaagd en lyrisch jazzconcert speelt hij zeven uitgesponnen variaties op het slaapliedje.

De beroemde filosoof Michel de Montaigne schrijft in één van zijn essays dat we de dood zijn vreemdheid moeten ontnemen. We moeten ons volgens hem vertrouwd met hem maken, aan hem wennen en aan niets zo veel denken als aan hem. De dood is een intrinsiek deel van het leven, en de dood ontkennen staat dus gelijk aan het leven ontkennen. Maar waarom ligt er dan – ruim vijfhonderd jaar later – nog steeds zo’n enorm taboe op de dood? Hoe krijgen we de dood – en daarmee het leven – centraler in ons spreken en denken? En waar komt toch dat vreemde gevoel van verzet vandaan dat zich elke keer weer aandient als het gaat over de dood. Dat diepe gevoel waardoor je geen woord meer uit kan brengen, waardoor al je denken stopt en waardoor je zelfs de slaap niet vatten kan?

 

 

De dood – een gebruiksaanwijzing
De dood – een gebruiksaanwijzing
Concept en Spel Michiel Bakker en Carole van Ditzhuyzen
Concept en compositie Stan Vreeken
Eindregie Matthias de Koning
Muziek Mats Voshol, Dave Wismeijer, Maarten Hogenhuis
Kostuums Sharon van Vliet
Techniek Sonne Scheermakers
terug naar programma