terug naar overzicht

Limbo

Jouman Fattal / Productiehuis Theater Rotterdam

Marijke Schermer schrijft modern passiespel over vrouwelijk lijden

Jong talent Jouman Fattal (Syrië, 1992) maakt toegankelijke theaterverhalen over de wereld van nu, vanuit een persoonlijk perspectief. In haar eerste Frascati voorstelling, Terug (2017), stelde zij de vraag wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is. Voor Limbo vroeg zij Marijke Schermer een nieuwe tekst te schrijven over het lijden van vrouwen: historische en hedendaagse, legendarische en doodgewone, fictieve en echte vrouwen. In een limbo tussen eeuwig leven en finale dood, verzamelt zich een steeds gezelliger clubje: Frida Kahlo zit naast Amy Winehouse, Sarah Kane debatteert met Sylvia Plath. We ontmoeten Mary en Barbara, die op precies dezelfde plek een gruwelijke dood stierven,157 jaar na elkaar. En Rehana, de moeder van het verdronken jongetje op het strand bij Bodrum. Midden in dit grijze tussengebied staat een boom. Er hangt een appel aan. Bevinden deze vrouwen zich in de Hamam of is dit toch het Laatste Avondmaal? Komt er ooit een einde aan hun lijden?

 

Over Jouman Fattal

Jouman Fattal ( 1992) studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding in Utrecht en ontwikkelt zich nu als maker bij Frascati Producties. Jouman Fattal toont zich een begenadigd schrijver en speler. Ze is een echte verhalenverteller en kiest hier voor een heel eigen vorm die zowel vormelijk is als toegankelijk. Regelmatig spreekt Jouman zich politiek uit: als columniste (o.m. Spunk, Joop.nl en radio NPO1). Ook als theatermaker zoekt ze naar de angel in de samenleving en kiest politieke onderwerpen. Haar eerste Frascati voorstelling Terug (2017) was een persoonlijk verhaal over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is. Adembenemende confrontatie met weerbarstig onderwerp’ Theaterkrant.

Over Marijke Schermer

 

Marijke Schermer is regisseur, roman- en toneelschrijver. Haar romans Mensen in de Zon en Noodweer werden lovend ontvangen in de pers en Noodweer werd geselecteerd voor de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2017. Haar toneelwerk werd door meerdere gezelschappen gespeeld en in verschillende talen vertaald en in 2009 ontving zij de Charlotte Köhlerprijs.

 

Over Casper Vandeputte

Casper Vandeputte (1985) is schrijver en regisseur. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte hij voorstellingen bij onder andere Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool. De afgelopen vier jaar was hij verbonden aan het Nationale Toneel in Den Haag. Vandeputte regisseert modern repertoire met een grote liefde voor menselijk gestuntel en emotionaliteit. Hij maakt voorstellingen op basis van nieuwe teksten die dicht op de actualiteit zitten, zoals The Summer of ´96, Fit to fly en Somedaymypricewill.com (Sadettin Kırmızıyüz,coproductie Frascati Producties).

 

Limbo
concept en spel Jouman Fattal, Tine Cartuyfels
Tekst Marijke Schermer
Regie Casper Vandeputte
Vormgever Tess de Vlieger
terug naar programma