icon
icon
icon
icon
icon

Bagdad

Chris Keulemans & Khaled Enkidu / Frascati Producties


Bagdad

Theatermaker Enkidu Khaled en schrijver/journalist Chris Keulemans groeiden beide op in Bagdad. Keulemans in de jaren ‘70, Khaled in de jaren ‘90. Ze delen hun geboortegrond en toch is er een wereld van verschil. De documentaire theatervoorstelling Bagdad gaat over gedeelde geschiedenis, herinneringen aan de lichtjes langs de oevers van de Tigris en verhalen over pijn en het paradijs.

De vader van Chris Keulemans werkte in de jaren zestig in Irak als agrarisch ingenieur. Chris ging er naar school, leerde zwemmen op de sjieke Al-Wijah Club en zwierf rond met de bedoeïenenkinderen in de buurt. Enkidu Khaled werd in Bagdad geboren in 1985, tijdens de oorlog tussen Irak en Iran. Hij woonde op een boerderij in het dorpse gedeelte van de stad, omringd door dadelbomen, appelbomen, honden en koeien. Zijn vader vocht in het leger. Enkidu verliet Bagdad in 2008 en sindsdien leeft hij in België.

Op toneel wisselen de twee mannen beelden uit. Herinneringen aan een groene stad, een zwierige stad, de parken en monumenten, de pleinen en bazaars. Maar ook beelden van schietpartijen en ontvoeringen in het chaotische Bagdad na de val van Saddam Hussein. Vertellen de twee mannen de waarheid? Zijn hun herinneringen nog intact, of zijn ze voorgoed vergiftigd door de angst die de stad gaandeweg in bezit nam? En vergiftigd de machteloze pijn die het tot op de dag van vandaag doet om de laptop open te klappen en te zien hoeveel autobommen er zijn afgegaan, hoeveel slachtoffers er zijn gevallen in de straten die ze zich zo goed herinneren. Zo ontstaat er een voorstelling die gaat over de vraag hoe geweld een mens kan veranderen.

Enkidu Khaled (Bagdad, 1985) is theatermaker en performer. Hij studeerde aan Institute of Fine Arts in Bagdad en DasArts in Amsterdam. De Irak-oorlog veranderde zijn leven: sinds 2008 woont en werkt hij in Belgie. Samen met Mokhallad Rasem maakte hij de voorstellng Iraqi Ghosts. Ook maakte hij Gecrashed (Theatermaker, Monty, Scheld’apen 2010), Kid-nap (Monty, WorkSpaceBrussels, 2012) and Dreams of Environment (Batard Festival 2012). Bij Frascati ontwikkelde hij (samen met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Storm Op Komst) Working Method, waarvoor hij in 2006 de Big in Belgium-prijs kreeg. Het stuk speelt momenteel op diverse plekken, voor zeer uiteenlopende groepen publiek. Met Working Method ontwikkelde Khaled een werkmethode om op een relatief simpele manier nieuwe verhalen te maken en persoonlijke verhalen naar buiten te brengen.

Chris Keulemans is schrijver en journalist. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat.  In 1990 begon hij bij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Tot 2014 was hij artistiek directeur van de Tolhuistuin, een nieuw cultuurcentrum in Amsterdam Noord. Hier wordt een mix aangeboden van muziek, theater, media, hiphop, kinderkunst en film. Keulemans publiceerde zes boeken: fictie en non-fictie en talrijke artikelen. Als journalist bezocht hij veel (post)conflict-steden als Sarajevo, Tbilisi, Beirut, Prishtina, Algiers en Ramallah.

Eten in Zaal 3
Reserveer je plekje door bij de aanschaf van je ticket via internet het aantal ‘Diners’ in te vullen, of door te bellen naar Zaal 3: (070) 4061691

Bagdad
van en met: Chris Keulemans, Khaled Enkidu